Bismillahir Rahmanir Rahim
Laman Utama | Iklan Biz & IKS | Produk Lelaki | Produk Wanita | Rawatan Islam
Misteri Kewujudan Bigfoot di Malaysia

Ketika pawagam menayangkan filem king kong, penduduk negara ini gempar apabila beberapa pihak yang mendakwa menemui kesan tapak kaki dan terserempak dengan lembaga yang disyaki sebagai Big Foot yang juga lebih dikenali oleh rakyat tempatan sebagai Mawas atau Siamang. Bigfoot tersebut dijumpai di kawasan hutan simpan Pahang Johor, Semenanjung Malaysia.

Bigfoot


Bentuk fizikal antara King Kong dan Bigfoot dikatakan hampir serupa tetapi saiz mereka amat berbeza. Berbanding King Kong iaitu gergasi berbentuk beruk besar dengan ketinggian melebihi bangunan 10 tingkat manakala Big Foot hanya mempunyai ketinggian hanya dua meter hingga 3.6 meter.

Sehingga kini, masih tiada penemuan sebenar tentang makhluk itu menyebabkan fakta-fakta berkenaan Big Foot menjadi salah satu misteri dunia yang belum tersingkap. Malah, penyelidik dan penulis asing juga tertarik untuk menjejaki haiwan atau makhluk mistik tersebut.

Tapak Kaki Big Foot


Kewujudannya tidak hanya di sesebuah Negara telah membuktikan bahawa mitos tentangnya bukanlah lagenda sesuatu kaum sahaja. Makhluk besar berbulu seperti manusia kacukan monyet besar ini dikatakan bersembunyi di hutan atau wilayah yang sukar dijangkau oleh manusia. Ini menunjukkan yang makhluk misteri ini memang sengaja menjauhkan diri daripada golongan manusia biasa.

Di Amerika Utara, lembaga misteri ini dikenali sebagai Big Foot atau Sasquatch. Manakala di Asia, terutama di kawasan Himalaya, makhluk angker ini digelar Yeti manakala di kawasan Amazon Amerika Selatan, nama jolokkanya adalah Mapinguari dan Yowie pula adalah nama panggilan bagi makhluk itu di Australia.

Big Foot


Pelbagai pendapat dikemukakan tentang haiwan itu antaranya teori Bogfoot Giganto yang menyatakan makhluk itu mungkin sejenis monyet gergasi prasejarah yang hidup ketika zaman Pertengahan Pleistocene.

Monyet raksaksa itu dipercayai hidup di beberapa kawasan Asia termasuk China dan Asia Tenggara serta Amerika Utara sejak zaman purba, sebelum pupus daripada muka bumi sekitar 200,000 hingga 500,000 tahun dulu.

Bigfoot Malaysia


Ramai yang mendakwa telah terserempak dengan Bigfoot dan mereka menggambarkan makhluk itu bertubuh tegap dan besar, gigi-giginya besar, matanya berwarna merah, bulunya berwarna perang gelap atau merah kehitaman dan meliputi seluruh badan.

Bigfoot dikatakan tidak menyerang manusia atau menggangu manusia sebaliknya malu jika terserempak dengan manusia malah sering berpindah kawasan setelah kewujudannya disedari oleh manusia. Ia hanya makan pucuk kayu muda dan akan menggosokkan badannya pada batang pokok untuk menghilang kegatalan pada tubuh.

Rangka BigFoot


Makhluk yang dikenali sebagai Mawas, Orang utan, Hantu Jarang Gigi dan Siamang di kalangan masyarakat Orang Asli Johor itu juga hidup dalam kumpulan iaitu satu keluarga yang dianggotai oleh bapak, ibu dan anak-anak.

Kisah terawal tentang Big foot mula dilaporkan pada tahun 1811 apabila seorang juruukur Kanada mendakwa menemui jejak kaki luarbiasa yang besar dan dipercayai milik makhluk yang belum pernah dikenali oleh dunia di Jasper, Kanada.

Gelaran Big Foot ( kaki besar ) kemudiannya digunakan secara meluas oleh media selepas wujud satu lagi penemuan di Bluff Creek, California pada tahun 1959. Foto, gambar dan rakaman video Bigfoot paling terkenal diambil pada 1967 di California Utara, Amerika Syarikat. Walaubagaimanapun, keasliannya masih diperdebatkan.

Memikirkan sama ada Bigfoot wujud atau tidak, mungkin boleh dilihat dengan persepsi begini ; masih terdapat banyak misteri tentang kehidupan di lautan, darat dan sebagainya yang belum

Kajian dan pemburuan untuk membongkar misteri kewujudan Bigfoot masih diteruskan. Pelbagai usaha dilakukan oleh para pengkaji fenomena ini dan sebagai manusia biasa, kita hanya mampu berharap untuk menemui ciptaan Allah swt yang penuh rahsia ini suatu hari nanti atau Bigfoot akan terus kekal misteri seperti fenomena kewujudan UFO dan makhluk asing dari panet lain yang mengunjungi planet bumi.

Untuk balik ke Kedah2U Angker (klik sini)Sponsor Ads


Thanks for your visit. Copyright (C) & Designed by Kedah2U Group

Member Links :
Iklan Biz & IKS | Produk Lelaki (18SX) | Produk Wanita (18SX) | Iklan PERCUMA | Info Jawatan Kosong
Penyakit Kencing Manis | Penyakit Batu Karang | Kisah Seram Benar | Pil Vimax dari Kanada