Untuk balik ke Muka Utama Jawatan Kosong (klik sini)
Dapatkan info terkini mll FaceBook, (like) Kedah2U

Paparan Iklan Berbayar : RM1000/bulan
Iklan Jawatan Kosong Kerajaan di Malaysia


Iklan Jawatan Kosong Kerajaan, Iklan Jawatan Kosong Kerajaan Tahun 2013, IKlan Jawatan Kosong Kerajaan Tahun 2009, Iklan Jawatan Kosong Kerajaan Tahun 2008, Iklan Jawatan Kosong Kerajaan di Malaysia, Iklan Jawatan Kosong Kerajaan di Kedah Peluang Mendapatkan Pekerjaan di Malaysia Iklan Kerja Kosong Kerajaan & Peluang Pekerjaan di Seluruh Malaysia Iklan Jawatan Kosong Kerajaan, Iklan Jawatan Kosong Kerajaan Tahun 2011, IKlan Jawatan Kosong Kerajaan Tahun 2009, Iklan Jawatan Kosong Kerajaan Tahun 2008, Iklan Jawatan Kosong Kerajaan di Malaysia, Iklan Jawatan Kosong Kerajaan di Kedah Peluang Mendapatkan Pekerjaan di Malaysia Iklan Kerja Kosong Kerajaan & Peluang Pekerjaan di Seluruh Malaysia
IKLAN JAWATAN KOSONG KERAJAAN / BADAN BERKANUN
PERBADANAN KEMAJUAN NEGERI KEDAH (PKNK)
Logo Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK)


Info Ringkas Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK)
Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) adalah sebuah agensi yang ditubuhkan pada 25 Ogos 1965 di bawah Enakmen Kerajaan Negeri Kedah No 5/1965 berperanan sebagai sebuah agensi yang diamanahkan bagi menjaga kepentingan Bumiputera dengan diawasi oleh Kementerian Kewangan Malaysia.

Sejarah Awal Kemunculan PKNK
Dalam menghadapi era pembangunan yang pesat, Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman telah mempelbagaikan kegiatan ekonominya. Bagi mencapai matlamat ini, pada 25 Ogos 1965, Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah telah ditubuhkan sebagai agen penggerak pembangunan dan sosial ekonomi.
Pada peringkat awal kemunculan, PKNK beroperasi di sebuah ruang pejabat yang terletak di Bangunan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri di Alor Setar. Sementara kakitangannya pula terdiri daripada pegawai-pegawai kerajaan yang dipinjamkan daripada Perkhidmatan Tadbir Negeri.
Kerajaan negeri telah mengeluarkan peruntukan tahunan bagi membantu Perbadanan membiayai kos pentadbiran dan memberi kuasa kepada PKNK untuk menjalankan projek pertamanya iaitu operasi kuari di Bukit Perak dan diikuti dengan pembangunan semula kawasan perniagaan 'padang pasir' sebagai sebuah kawasan perniagaan yang terancang dan teratur.
Kemajuan seterusnya dicapai hasil daripada program-program Perbadanan yang komprehensif. Pada bulan Februari 1968, PKNK berjaya memiliki pejabat sendiri yang pertama iaitu Bangunan UKIR yang terletak di Jalan Tunku Ibrahim, Alor Setar. UKIR yang bermaksud 'Untuk Kemajuan Iktisad Rakyat' hingga kini menjadi inspirasi kepada Perbadanan untuk mengembangkan dimensi korporatnya. Kemajuan yang telah dicapai oleh Perbadanan turut meningkatkan imej korporatnya.

Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah Pada Masa Kini
Kini Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) berjaya memiliki bangunan pejabat setinggi 14 tingkat di Jalan Sultan Badlishah, Alor Setar yang dikenali sebagai Wisma PKNK.
Perbadanan juga merupakan peneraju dalam pembangunan ekonomi bagi negeri Kedah Darul Aman. Perbadanan telah memainkan peranan penting dalam aktiviti perladangan, hartanah, perindustrian, pelaburan dan pelancongan di samping terlibat dalam aktiviti yang berbentuk tanggungjawab sosial. Selain itu, Perbadanan juga bertanggungjawab untuk membangun dan membantu usahawan Bumiputera di negeri Kedah khususnya.Iklan Jawatan Kosong Terkini
Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK)

Kekosongan Jawatan
Tarikh Tutup
Info
Pegawai Undang-Undang L48

Pegawai Pertanian G48

15 Jan 2014
klik sini

Untuk balik ke muka utama jawatan kosong (klik sini)
Bismillahir Rahmanir Rahim maklumat peluang pekerjaan terbaru, iklan kerja kosong, jawatan kosong perkhidmatan awam kerajaan, agensi kerajaan, badan berkanun, sektor swasta, syarikat swasta, agensi swasta, cari kerja, jpa gov my, jawatan kosong di negeri perlis, kedah, penang, pulau pinang, perak, kelantan, terengganu, pahang, selangor, wilayah persekutuan kuala lumpur, putrajaya, melaka, negeri sembilan, johor, sabah, wilayah persekutuan labuan, sarawak, malaysia, brunei darussalam, indonesia, singapore, singapura website ini dibina pada 01 Januari 2008
Thanks for your visit. Copyright © & Design by Kedah2U Group