Info Kedah
Jom pi Kedah
Nak Makan Tang Mana ?
Iklan Kedah
Info Umum
Iklan Produk
Iklan Malaysia
Iklan Percuma
Iklan Jawatan Kosong
Online Game
Kisah Seram
FaceBook

Sponsor
Tambah Tinggi
Kencing Manis
Batu Karang
Laman Lelaki
Laman Wanita
T.S P.Ramlee
Masked Rider
Ubat Kuat
Mati Pucuk
Vimax Kanada
Kedah Lanie

 

 Maklumat Am Daerah Kuala Muda, Negeri Kedah Darul AmanKuala Muda atau Kuala Sungai Muda ialah sebuah kampung perikanan di negeri Kedah, Malaysia, yang terletak di dalam daerah yang mempunyai nama yang sama.
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
Sejarah Daerah Kuala Muda

Kota Kuala Muda terletak di muara Sungai Muda. Ini adalah sebuah desa nelayan kecil dan berjarak sekitar 25 km dari Sungai Petani. Tetapi sejarah yang terkenal di bandar ini adalah benteng yang dibina pada abad ke-18.

Dalam masa kuno, Kuala Muda merupakan pelabuhan penting di Kedah. Hal ini terus membangun selepas Pulau Penang Inggeris menduduki, dirangsang oleh kenaikan dalam perdagangan dan kesejahteraan Penang.

Di tahun 1811 Sultan Ahmad Tajuddin dibuat Kuala Muda kediamannya, untuk melarikan diri daripada peningkatan tekanan dari Thailand. Ketika Thailand menceroboh Kedah pada tahun 1821, ia masih tinggal di Kuala Muda. Akhirnya, ia pergi ke pengasingan di Pulau Pinang.

Orang Thai diduduki Kedah selama 21 tahun. Selama ini ekonomi Kedah menderita di bawah kekuasaan mereka dan kemuliaan hari dari Kuala Muda sebagai pelabuhan besar berasal berakhir.

Hiburan yang lain dari kota ini adalah cara yang unik kegiatan pemasaran ikan di Dewan Berbisik (Balai hari untuk pelelongan ikan). Penawar tertinggi mendapatkan barang dari berbisik ke telinga dan tidak bertutur sama sekali. Kesegaran menangkap ikan, ketam, cumi-cumi, udang yang dibawa oleh pemancing untuk lelong berbisik. Ini adalah bahagian paling sibuk benar-benar pagi di dewan dan jika anda beruntung, anda mungkin memenangi tawaran pulang dari perjalanan dengan kuasa berbisik anda.

Perjalanan tidak lengkap tanpa kunjungan ke Monumen Tsunami dan lokasi yang terkenal untuk menyaksikan kesan peninggalan selepas bencana alam di Bandar Kuala Muda pada 26 Disember 2004. Bencana yang mengakibatkan lebih dari 4000 orang kehilangan tempat tinggal dan harta-benda.


Dewan Berbisik - Pusat Jualan Ikan Borong
Pembelian ikan borong adalah melalui membisikkan harga tawaran. Setiap pagi, berbagai-bagai jenis perahu pulang ke Kuala Muda dengan tangkapan ikan, udang, dan sebagainya, dan berlabuh di turus pantai yang berhampiran dengan pasar basah bandar itu. Tangkapan nelayan dijual melalui jualan lelong. Nelayan-nelayan akan mengasing-asingkan tangkapan mereka mengikut jenis, saiz, dan nilai, dan mempamerkannya dalam longgokan. Pembeli-pembeli prospektif akan membisikkan harga tawaran bagi sesuatu longgokan kepada penjual secara langsung. Penjual akan mengumpulkan beberapa tawaran dan menentukan orang yang menawarkan harga yang tertinggi. Tsunami pada akhir tahun 2004 telah mengakibatkan banyak kemusnahan kepada komuniti perikanan Kuala Muda[1]. Banyak rumah di tepi jalan raya pantai yang menuju ke Kuala Muda telah dimusnahkan oleh ombak tsunami, termasuk pangkalan dan pasar basah. Ketika itu, sebuah khemah sementara terpaksa didirikan untuk bertindak sebagai pasar, sementara menunggu pembinaan pasar yang baru.

Tikam Batu
Pekan Tikam Batu terletak di simpang tiga dari jalan utama Sungai Petani ke Butterworth dan Kota Kuala Muda. Tikam batu konon nya ada mempunyai sebuah bukit tempat kediaman Raja Bersiong yang menganut agama Hindu dan mempunyai sabuah tokong dari emas. Semasa penjajahan Inggeris tokong itu telah di bawa lari ke India dan lenyap. Di bawah bukit tempat kediaman baginda mempunyai satu air terjun.Di pangkal air terjun mempunyai satu lobang yang dalam sebatang buluh. Ia mempunyai air yang jernih.Berdsarkan lobang tusukan air terjun itulah nama Tikam Batu di namakan. Sekarang Tikam batu merupakan lokasi beberapa kilang industri lectronic sperti Sony,NEC dan Yuasa yang memberi peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan dan pekerja asing.
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
Pengangkutan di Daerah Kuala Muda

Lebuh Raya dan Jalan Raya
Dari ibu negara, Kuala Lumpur, perjalanan ke utara menuju Sungai Petani melalui Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS-E1). Jalan Persekutuan turut menghubungkan Sungai Petani dengan beberapa bandar utama seperti Alor Setar, Butterworth dan Ipoh. Bagaimanapun, perjalanan melalui Lebuhraya Utara Selatan lebih cepat dan selesa.

Kereta api
Sekiranya menaiki kereta api, anda boleh turun di stesen keretapi Sungai Petani yang terletak di pusat bandar. Jalan kereta api bermula dari Padang Besar, Perlis melalui bandar seperti Alor Setar, Gurun, Sungai Petani, Bukit Mertajam, Butterwoth, Taiping, Kuala Kangsar, Ipoh, Slim River, Tanjung Malim, Sungai Buloh dan Kuala Lumpur. Terdapat perjalanan terus dari Kuala Lumpur, Bangkok dan Hatyai melalui Sungai Petani.

Lapangan terbang
Lapangan terbang terdekat dengan Sungai Petani ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas di Pulau Pinang iaitu lebih kurang 45 km dari pusat bandar. Selain itu, terdapat satu lapangan terbang bagi laluan domestik di Alor Setar iaitu Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim.
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
Pendidikan di Daerah Kuala Muda
Banyak sekolah rendah dan menengah di bandar Sungai Petani. Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta turut bertapak di bandar ini. Universiti Teknologi Mara (UiTM) membukakampus cawangannya di Merbok, Sungai Petani. Universiti swasta AIMST turut beroperasi di pekan Bedong, dekat Sungai Petani.
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
Rekreasi & Pelancongan di Daerah Kuala Muda

Pantai Merdeka
Pusat peranginan ini terletak kira-kira 40 minit perjalanan dari pusat bandar. Perjalanan menaiki kenderaan sendiri ke pantai ini mesti melalui Jalan Persekutuan Laluan Butterworth. Pelancong perlu melalui pekan Tikam Batu dan seterusnya pekan Kota Kuala Muda sebelum tiba di Pantai Merdeka. Pantai ini juga mudah dilawati dengan menaiki bas dari Stesen Bas Sungai Petani. Sila naik bas City Liner bernombor 26 untuk perjalanan yang mudah dan selesa.

Terdapat kemudahan awam seperti :
perhentian bas
chalet
tandas awam
medan selera
dan gerai-gerai jualan
Kemudahan bot pelancong
Kemudahan papan tanda


The Carnivall
The Carnivall merupakan sebuah taman tema air di Sungai Petani. Taman tema ini dibuka pada 25 Disember 2006 dan terletak kira-kira 5 km dari pusat bandar. Sekiranya anda datang dari Lebuhraya Utara Selatan, sila keluar ikut Exit 170-Sungai Petani Utara. Sila ambil jalan ke pusat bandar dan terdapat kemudahan papan tanda jalan untuk ke taman tema ini.

Sungai Merbok
Sungai Merbok ialah sungai yang mengalir ke Selat Melaka dan mempunyai hutan paya bakau. Terdapat kemudahan pelancongan di sini. Pelancong boleh melawat Galeri Hutan Paya Bakau dan bersiar-siar di pesisir sungai. Ada juga disediakan kemudahan bot pelancong untuk mereka yang ingin menyusuri sungai ini. Anda juga boleh berehat dan menjamu selera di restoran makanan laut.

Tanjung Dawai
Sebuah pekan kecil di barat Sungai Petani. Pekan ini merupakan sebuah perkampungan nelayan. Hasil laut diproses di sini untuk dijadikan makanan. Pelancong boleh mendapatkanikan kering, ikan bilis, ikan masin, pekasam dan pelbagai lagi hasil makanan laut dengan harga yang berpatutan. Perkhidmatan bas Mara Liner disediakan ke pekan ini dari bandar Sungai Petani. Tanjung Dawai menempatkan Kompleks Lembaga Ikan Malaysia (LKIM), arked dan jeti Tanjung Dawai serta Medan Selera Ikan Bakar yang mampu menggamit kedatangan pelancong dari dalam danluar negeri Kedah. Kompleks Lembaga Ikan Malaysia (LKIM) merupakan pusat pendaratan ikan bagi nelayan-nelayan di Tanjung Dawai. Anda dapat melihat senario sebenar aktiviti nelayan setempat disamping dapat membeli hidupan laut yang masih segar. Arked Tanjung Dawai memberi kemudahan kepada pengunjung untuk membeli pelbagai produk hidupan laut samada kering atau basah dengan tawaran harga yang berpatutan. Jeti Tanjung Dawai yang sentiasa dikunjungi terutamanya pada musim cuti memberi kemudahan pengangkutan ke Pantai Merdeka yang merupakan destinasi mandi-manda yang popular di Negeri Kedah. Bayaran yang dikenakan adalah berpatutan iaitu sebanyak RM2.00 pergi dan balik. Bagi mereka yang datang bersama keluarga atau rakan taulan dapat menjamu selera di Medan Selera Ikan Bakar yang menyajikan pelbagai juadah hidupan laut. Hati yang resah pasti tenang di kala menjamu selera sambil menikmati pemandangan lautan yang luas terbentang dengan disapa angin petang yang nyaman.

Lembah Bujang
Merupakan tempat bersejarah kerana telah mencatatkan sejarah awal negeri Kedah Darul Aman. Lembah Bujang kira-kira 1000 tahun lalu merupakan pusat perdagangan dan pemerintahan Hindu-Buddha di negeri rantau Nusantara. Kawasan ini juga menerima pengaruh Islam. Terdapat sebuah Muzium Arkeologi di sini. Muzium Arkeologi Lembah Bujang terletak di atas Bukit Batu Pahat yang berada 23 km dari bandar Sungai Petani. Terletak di dalam Mukim Merbok, Daerah Kecil Merbok. Ia adalah salah satu muzium yang mempamerkan bukti kewujudan pusat perdagangan antarabangsa dan perkembangan ugama Hindu Buddha di Asia Tenggara pada kurun ke 3 Masehi hingga 12 Masehi. Dibuka secara rasmi oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah Darul Aman pada 23 Januari 1980 bersamaan 5 Rabiulawal 1400 Hijrah. Bahan-bahan arkeologi yang dipamerkan di Muzium ini merupakan artifak-artifak arkeologi yang ditemui melalui kerja-kerja penyelidikan dan ekskavasi arkeologi di tapak-tapak arkeologi di sekitar kawasan Lembah Bujang. Artifak arkeologi yang dipamerkan dalam Muzium ini merupakan bahan-bahan yang membuktikan bahawa Lembah Bujang merupakan pelabuhan antarabangsa dan pusat perdagangan yang telah dikunjungi oleh pedagang-pedagang yang menguasai jalan perdagangan laut antara negara-negara di timur dan barat terutama pedagang-pedagang dari China, India dan Arab di samping pedagang-pedagang Melayu dari Kepulauan Melayu yang menguasai perdagangan rempah ratus dan hasil hutan exotika untuk pasaran timur jauh sejak kurun ke 5. Di kawasan persekitaran Muzium Lembah Bujang ini dapat dilihat tinggalan senibina candi-candi yang mempunyai kaitan dengan kepercayaan dan pemujaan yang dapat membuktikan kewujudan dan kepercayaan agama Hindu/ Buddha yang menjadi amalan sebahagian dari masyarakat yang berdagang di Lembah Bujang Sebuah air terjun mengalir di tepi muzium. Jika menaiki bas, terdapat bas Mara Liner dan City Liner berhenti di pekan Merbok. Anda boleh berjalan kaki atau menaiki teksi ke Lembah Bujang.

Menara Jam Besar
Di pusat bandar terdapat sebuah bangunan bersejarah iaitu Jam Besar yang dibina pada tahun 1936 untuk memperingati Jubli Perak King George V dan Queen Mary.

Taman Jubli Perak
Taman ini dibina untuk memperingati sambutan Jubli Perak Sultan Kedah iaitu Sultan Abdul Halim Muadzam Shah. Kemudahan medan selera, trek joging, taman permainan, alatan sukan dan tandas awam disediakan di taman ini. Penduduk Sungai Petani menggunakan taman ini untuk aktiviti riadah pada sebelah pagi, petang atau hujung minggu.

Rekreasi Tupah
Terletak di dalam kawasan Hutan Simpan Gunung Jerai. Pusat perkelahan ini begitu popular di kalangan penduduk di daerah ini. Ia sentiasa dikunjungi pelbagai lapisan masyarakat terutamanya pada musim cuti sekolah. Kemudahan yang terdapat di pusat perkelahan ini adalah seperti surau, tandas dan gerai makan. Terdapat juga pelbagai juadah dijual di tepi jalan. Para pengunjung dapat bersuka ria di samping dapat melihat kehijauan flora dan fauna di kawasan hutan simpan.

Makam Sultan Muzaffar Shah
Makam Sultan Muzaffar Shah terletak di Kampung Langgar, Mukim Bujang. Mengikut catatan sejarah baginda adalah Sultan Kedah yang pertama memeluk agama Islam. Sebelum memeluk agama Islam, baginda dikenali sebagai Maharaja Derbar Raja II dan telah memerintah negeri Kedah dari tahun 1136 hingga 1179. Baginda memeluk agama Islam melalui seorang alim dari Yaman iaitu Sheik Abdullah bin Sheik Ahmad bin Quamiri. Pada tahun 1179, Sultan Muzaffar Shah telah mangkat setelah baginda memerintah Kedah selama lebih kurang 43 tahun.
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
Pembangunan di Daerah Kuala Muda
(setakat tahun 2010)

Kemudahan Perbankan
Maybank
HSBC
CIMB
Bank Rakyat
Bank Simpanan Nasional
Lembaga Tabung Haji
Bank Islam
Public Bank
RHB Bank

Pusat Membeli-Belah/Pasaraya
Central Square (The Store)
SP Plaza (The Store)
Tesco Sungai Petani Selatan
Tesco Sungai Petani, Legenda Heights
Giant Hypermarket Sungai Petani, Jalan Lencongan Barat
Village Mall, Legenda Heights
Econsave Hypermarket, Bandar Puteri Jaya
Econsave, Taman Patani Jaya
Parkson, Petani Parade
Giant Supermarket, Petani Parade
SP Centrepoint (Billion)
G-Mart

Kemudahan Awam
Pejabat Pos, Jalan Pengkalan
Pasar Awam, Jalan Pasar
Stesen Bas, Jalan Petri
Stesen Bas Ekspres
Telekom Malaysia, Jalan Petani
Tenaga Nasional Berhad, Jalan Petri
Kompleks Mahkamah, Bandar Aman jaya
Kastam Diraja Malaysia
Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Muda
Penjara, Jalan Badlishah
Klinik Kesihatan Banda, Jalan Badlishah
Hospital Sultan Abdul Halim, Jalan Lencongan Timur
Kompleks Pejabat Kerajaan Daerah Kuala Muda, Jalan Petani
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
daerah kuala muda sungai petani negeri kedah darul aman, kedah lanie, kedah online
Untuk Kembali ke Info Negeri Kedah (klik sini)


Koleksi Ubat Kuat Paling Laris, Ubat Kuat Tahan Lama, Ubat Kuat Wanita, Ubat Kuat Tradisional, Ubat Kuat Cialis Ubat Kuat untuk Besar & Panjang Zakar, Ubat Tahan Lama Bersetubuh, Ubat Buasir, Ubat Gout, Vitca M, Vitca F, Vitca Juice, Vimax, PL Supergel, PY Supergel, Sensaoil, Krim Sure Up Cream, Sure Up Plus, Minyak Lintah Tapa, Minyak Belacak, Minyak Urut Zakar dll Mengubati Merawat Pesakit Penghidap HIV Positif AIDs, Rawatan Penyakit HIV Positif AIDS, Merawat Semua Jenis Kanser

Thanks for your visit. Copyright © & design by Kedah2U Group