Info Kedah
Jom pi Kedah
Nak Makan Tang Mana ?
Info Umum
Iklan Produk
Iklan Malaysia
Iklan Percuma
Iklan Jawatan Kosong
Online Game
Kisah Seram

Sponsor
Bomoh Online
Batu Karang
Laman Lelaki
Laman Wanita
Ubat Kuat

 


Penawar Semua Jenis Ketagihan

Definisi Dadah

Dadah atau Drug dalam bahasa Inggeris lazimnya diertikan sebagai ubat-ubatan. Perkara penting tentang dadah ialah ianya selalu di salah guna atau misuse dan abuse

Selain itu, dadah juga bermaksud bahan yang digunakan untuk merawat penyakit, mengurangkan simptom atau mengubasuai proses kimia di dalam badan untuk tujuan-tujuan tertentu. Walau bagaimanapun, bukan semua bahan yang dimakan dianggap dadah. Misalnya, makanan yang dimakan secara normal tidak dianggap sebagai dadah melainkan makanan tersebut diambil khas untuk tujuan tertentu (contohnya kafeina sebagai perangsang).

Dari sudut agama, dadah juga dibincangkan secara khusus. Di dalam kitab suci Al-Quran, istillah Khamar yang diharamkan digunakan bagi semua bahan yang memabukkan atau boleh menghilangkan fikiran. Oleh yang demikian, dadahboleh dikategorikan sebagai satu daripada jenis Khamar kerana ia boleh memabukkan, mengkhayalkan, dan menyebabkan penagihan, dan pergantungan, perubahan tingkah laku, emosi, ragam dan pemikiran. Secara umumnya, dadah bermaksud sebarang bahan kimia yang psikoaktif, samada berbentuk asli atau tiruan, apabila dimasukkan kedalam tubuh badan secara disuntik, dihidu, dihisap atau dimakan boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisma dari segi fizikal atau mental.


Jenis-Jenis Dadah

Dadah boleh dibahagikan kepada lima bahagian.
1. Narkotik / Opait (Heroin, Morfin, Candu, Kodien & Metadon)
2. Perangsang / Stimulants ( Amfetamin, Methamfetamin, Ecstasy & Kokain )
3. Penekanan / Depressants ( Barbiturat, Trankuilizer, Alkohol )
4. Hallucinogen ( LSD, PCP, Meskalin, Psilosibin )
5. Cannabis ( Ganja, Hashish & Marijuana )


JENIS-JENIS DADAH YANG POPULAR PADA MASA KINI

1. Morfin
Dikenali juga sebagai M, White Stuff, White Powder, Monkey, Dreamer, Morpho, Tab, Morb, Cubes, Emsel dan Melter. Morfin ialah sejenis alkaloid yang diperolehi dari candu mentah. Dalam pasaran gelap, ia selalunya diperolehi sebagai morfin mentah, bes morfin (morphine base) atau morfin sulfat atau morfin hidroklorid. Ia terdapat dalam bentuk blok, serbuk atau pil. Cara menggunakan morfin adalah dengan menyuntik larutan morfin atau menelan pil-pil morfin.

2. Ganja
Ianya dikenali sebagai Kanabis Herba, Marijuana/Grass, Pot/Weed, Bhang, Kif, Takrouri dan Dagga. Kanabis herba atau ganja merujuk kepada bahagian daun dan pucuk berbunga pokok kanabis yang dikeringkan dan kadang-kadang dijadikan dalam bentuk blok atau sate. Ia menyerupai tembakau walaupun lebih kehijau-hijauan. Kandungan THC adalah antara 0.25% - 8%

3. Kokain
Kokain berasal dari daun koka atau Erythroxylon coca dan lain-lain jenis pokok Erythroxylon yang terdapat di Peru, Bolivia, dan Colombia di pergunungan Andes, Amerika Selatan. Bahan ini kebanyakannya disalah gunakan di Amerika Syarikat.


Kesan Penyalahgunaan Dadah
Penyalahgunaan dadah banyak memberikan kesan atau akibat yang negatif kepada si penagih dadah. Di antaranya ialah :
1. Tubuh badan yang sihat menjadi lemah, kurus dan tidak bermaya kerana kurang nafsu makan yang menyebabkan kurang zat-zat makanan yang diperlukan.
2. Mudah tersinggung dan naik radang denan perasaan yang bukan-bukan kerana mengesyaki dan khuatir masyarakat sentiasa menghina mereka
3. Mata selalu merah dan berair kerana fungsi mata tidak dapat dikawal sehingga mereka terpaksa memaki kaca mata gelap untuk melindunginya.
4. Terdapat parut dan kesan-kesan luka celar-celar, terutam di bahagian lengan (bagi mereka yang menggunakan jarum suntikan)
5. Dari masa ke semasa menggelatar seperti kesejukkan amat sangat.
6. Suka menjauhkan diri dari khalayak ramai ke tempat-tempat sunyi atau gelap.
7. Selalu melakukan perbuatan atau gaya yang ganjil-ganjil kerana bdipengaruhi khayalan-khayalan kesan dadah yang mereka ambil
8. Tidak dapa mengawal pertuturan dan suara kerana kemerosotan dan gangguan mental, sehingga percakapan susah di fahami
9. Selalu mengantuk, hilang konsentrasi serta hilang pertimbangan akal dan kawalan diri
Walau bagaimanapun, kesan atau akibat dadah ke atas seseorang adalah berbeza mengikut individu dan bergantung kepada beberapa faktor seperti jumlah dadah, jumlah dadah yang digunakan, cara penggunaan, keadaan individu serta situasi ketika menggunakannya.


Punca Penyalahgunaan Dadah
Terdapat beberapa punca atau sebab penglibatan penyalahgunaan dadah terutamanya di kalangan remaja. Di antaranya ialah :

1. Kekurangan Perhatian Daripada Ibu Bapa
Hal ini memang tidak dapat dinafikan terutamanya dalam era mengejar kesenangan hidup pada hari ini. Para ibu bapa sentiasa sibuk mencari nafkah bagi menampung kehidupan serta menyediakan keperluan asas yang bertaraf tinggi untuk keluarga. Secara tidak langsung, masa yang sepatutnya diluangkan bersama anak-anak menjadi terhad. Hal ini akan mengakibatkan remaja menikmati kebebasan yang keterlauan kerana kegiatan mereka tidak lagi diambil tahu oleh ibu bapa. Lama-kelamaan, kebebasan yang dikecapi akan membawa mereka ke lembah penagihan najis dadah.

2. Pengaruh Rakan Sebaya
Hal ini demikian kerana kebanyakan masa remaja diluangkan bersama dengan rakan sebaya mereka. Oleh itu, pemilihan rakan yang sesuai haruslah dilakukan dengan bijaksana oleh setiap remaja. Sekiranya rakan sebaya yang digauli oleh mereka terlibat dalam pengambilan dadah, secara tidak langsung mereka sendiri akan terikut-ikut dengan sikap rakan mereka.Budaya ini harus dikikis kerana hanya akan menyebabkan gejala ini menjadi lebih serius. Para remaja perlu bersikap rasional pada setiap masa.

3. Tekanan / Depressi
Kini, remaja bukan hanya berhadapan dengan cabaran untuk belajar di sekolah semata-mata. harapan yang tinggi oleh ibu bapa agar mereka mencapai prestasi yang cemerlang dalam pelajaran telah menjadi suatu tekanan yang hebat kepada remaja. Selain menghadiri kelas di sekolah, mereka terpaksa menghadiri kelas-kelas yang lain seperti kelas tuisyen, muzik, tarian, seni pertahanan diri dan sebagainya bagi memenuhi kehendak ibu bapa. Akibatnya, mereka tidak mempunyai masa yang tersendiri untuk beristirahat dan melakukan hobi yang digemari oleh mereka. Tekanan ini akan mendorong mereka mengambil dadah kerana kononya ingin mencari ketenangan jiwa. Mereka berpendapat bahawa pengambilan dadah dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi oleh mereka dalam sekelip mata sahaja.

4. Kurang Pendidikan Ugama
Pada masa sekarang, kebanyakkan remaja yang terlibat dengan dadah adalah disebabkan oleh kurangnya pendidikan agama. Hal ini berlaku kerana ibubapa tidak memberi perhatian kepada anak mereka. Tambahan lagi, dalam dunia moden ini remaja sangat terdedah dengan gejala-gejala sosial yang boleh merosakkan akal fikiran mereka. Kurangnya pendidikan agama menyebabkan remaja sesuka hati melakukan perkara yang telah dilarang oleh ugama. Oleh itu, pendidikan agama amatlah penting bagi menghalang atau menghindari dari perbuatan yang di anggap hina.

5. Pengaruh Media Cetak Dan Media Elektronik
Pada masa kini, remaja sangat terdedah dengan media cetak dan media elektronik. Hal ini adalah kerana melalui kedua-dua media ini dapat memberikan maklumat atau bahan yang tidak diperolehi disekolah mahupun di dalam buku teks sekolah. Walau bagaimanapun, kedua-dua media ini juga memberi pengaruh yang amat besar terhadap remaja hingga boleh mengubah tingkah laku serta akal fikiran mereka. Remaja bertindak melulu tanpa memikirkan perkara yang dibuat itu betul atau salah.


Madu Ruqyah Penawar Ketagihan

Penawar Mujarab utk Semua Ketagihan

Rawatan utk semua jenis ketagihan (dadah / pil / ketum dll) yg sblm ini menggunakan Air Penawar Gred A (utk HIV Aids, Kanser, Leukemia dll) telah disediakan alternatif yg lebih mujarab iaitu Madu + Ruqyah

Madu Ruqyah ini telah dicuba ke atas lebih drp 100 penagih tegar Alhamdulillah, terbukti kesannya lebih cepat dan lebih 90% drp pesakit telah berjaya sembuh sepenuhnya dgn izin Allah


MAKLUMAT AKAN DIRAHSIAKAN
Tuan / Puan tidak perlu risau kerana populariti bukanlah tujuan kami. Oleh itu, maklumat tuan / puan akan dirahsiakan termasuk ketika Penawar dikirimkan

Testimoni drp Pesakit2 yg telah sembuh (klik sini)
MAHAR @ Upah Penyediaan
Offer utk Minggu ini : RM100/btl + Pos PERCUMA seluruh Malaysia
* Tamat Offer : RM199 + Pos RM10 (SM) / RM20 (SS)

Penyediaan : Penawar akan disediakan mll proses Ruqyah atas nama pesakit 3 mlm berturut2 & dikirim mll Pos Laju seluruh Malaysia (tiada pantang @ 'tawar' jika terlangkah - tiada masalah sejak 2006)

Kandungan : +/- 380g/btl (utk kegunaan +/- 1bln)
Cara Guna : Panduan disertakan bersama penawar


Utk tempahan terus mll Pos Laju (klik sini)


Bagi yg kurang yakin utk memesan secara pos, boleh berbincang untuk by-hand mll Agen-Agen Jualan berikut :

Johor Darul Takzim
Ayer Hitam - Simpang Renggam : Pn.Noor 011-2067 4262

Kuala Lumpur
Jln.Tun Razak : En.Mohd.Noor 017-355 9527

Kelantan Darul Naim
Kota Bharu : En.Zani 013-982 9389

Pahang Darul Makmur
Temerloh : Tn.Hj.Razemi 019-989 5253

Kedah Darul Aman
Alor Setar : Sjn.Syamsul 011-1146 4081
Kulim : Pn.Naja 013-446 0367

Perak Darul Ridzuan
Seri Manjung - Lumut - Sitiawan : En.Rashid 019-512 3535

Perlis Indera Kayangan
kosong


Berminat menjadi Agen Jualan di kawasan anda ?
email ke shamisha@gmail.com

Kembali ke Laman Produk (klik sini)Thanks for your visit. Copyright © & Design by Kedah2U Group